Het bekende onbekende

Het bekende onbekende

Het bekende onbekende

Individuele beleggers kunnen vaak worden geconfronteerd met het 'bekende onbekende'. Dat wil zeggen, dingen waarvan zij bewust zijn dat zij het niet weten. Het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU is een goed voorbeeld hiervan wat mensen confronteert met een grote mate van onzekerheid.

Maar het is niet nodig om 'de juiste beslissing' over het referendum te nemen of de daaruit voortvloeiende gevolgen te moeten beschouwen om een succesvolle belegger te zijn. Onze aanpak is gebaseerd op het vertrouwen dat markten ervoor zorgen dat beleggingen eerlijk geprijsd zijn. En alle mogelijke verwachtingen ten aanzien van toekomstige rendementen te overwegen.

Argumenten voor het binnen de EU 'blijven' verwijzen naar de bekende functies en voordelen van het lidmaatschap.

Argumenten voor het 'verlaten' van de EU zijn vooral gebaseerd op het onbekende dat alleen kan worden overzien nadat de uitslag van het referendum bekend is. Voor een individu is het onmogelijk om de gevolgen van het onbekende met zekerheid te voorspellen.

Maar dat is geen reden tot bezorgdheid. Hoewel het referendum onheilspellend is en de gevolgen ervan mogelijk groot en onvoorspelbaar kunnen zijn, is het voor individuele beleggers geen reden om beslissingen te nemen over de eventuele uitkomst. Wij hebben in het verleden al heel wat onzekerheden doorstaan, zoals verkiezingen, economische crises, recessies en oorlogen. Tijdens al deze gebeurtenissen heeft de markt al deze informatie van alle marktdeelnemers over het verwachte rendement in de prijs verwerkt.

En terwijl deze gebeurtenissen hebben gezorgd voor een grote mate van onzekerheid, volatiliteit en verlies of winst op de korte termijn, hebben zij niets veranderd aan de algemene verwachtingen op de lange termijn dat aandelen een positief reëel rendement bieden.

Wij hebben een wereldwijde beleggingsaanpak en zijn ervan overtuigd dat de markt efficiënt is in het verwerken van informatie die relevant is voor de toekomstige rendementen. Daarom proberen wij niet te voorspellen wat de markt gaat doen en beheren wij goed gespreide portefeuilles die niet afhankelijk zijn van afzonderlijke gebeurtenissen of beslissingen voor het nastreven van verwachte rendementen op de lange termijn.

markten belonen langetermijnbeleggers