Bij de prijs inbegrepen

Bij de prijs inbegrepen

Bij de prijs inbegrepen

Als we spreken over onze beleggingsaanpak, hoort u ons zeggen dat wij vertrouwen dat de marktprijzen eerlijk tot stand komen, dat wij geloven in de kracht van de kapitaalmarkt, of dat wij geloven dat de informatie verwerkt is in marktprijzen. Het zijn verschillende manieren om min of meer hetzelfde te zeggen — dat de markt er goed in slaagt om informatie te verwerken in de prijzen. Nadat een bedrijf bijvoorbeeld zijn kwartaalresultaten heeft bekendgemaakt, zien we vaak bijna onmiddellijk een verandering in de marktprijs omdat de markt meteen herberekent welke invloed de nieuwe informatie heeft op zijn toekomstig bedrijfsresultaat.

Om beter te begrijpen hoe de aandelenmarkt werkt, kunnen wij kijken naar wat er dit seizoen op een andere markt is gebeurd, namelijk de markt voor weddenschappen op de Engelse voetbalcompetitie, de Premier League.

U zult ongetwijfeld hebben gehoord dat Leicester City kampioen is geworden. Een opmerkelijke prestatie, zeker nadat zij vorig seizoen maar nipt de degradatie waren ontlopen. Aan de start van dit seizoen kon bij sommige bookmakers worden gewed op een landstitel voor Leicester tegen 5.000 maal de inleg. De bookmakers achtten de kans dat dit zou gebeuren even waarschijnlijk als de kans dat Elvis levend opduikt, namelijk 0,02% (nul dus). Een brutale bookmaker schreef zelfs 'pigs might fly' (nooit dus!) op het betalingsbewijs van een optimistische gokker.

Naarmate het seizoen vorderde, pasten de bookmakers hun tarieven echter snel aan telkens wanneer er nieuwe prijsgevoelige informatie beschikbaar was. Die nieuwe informatie had niet alleen betrekking op de (soms onwaarschijnlijke) resultaten van Leicester zelf, maar ook op die van hun titelconcurrenten, die de kansen van Leicester uiteraard sterk beïnvloedden. Met kerst was de verhouding 10:1 en halverwege maart was Leicester City de favoriet en stonden de kansen voor het behalen van de landstitel op 11:10[1].

Aandelenkoersen zijn op dezelfde manier op de toekomst gericht zoals de kansen van weddenschappen een uitdrukking zijn van de waarschijnlijkheid dat een gebeurtenis in de toekomst voorvalt. Gedurende het hele seizoen hebben bookmakers hun verwachting dat Leicester de beker omhoog zou mogen tillen getaxeerd en herberekend, net zoals de markt doet wanneer, door alle marktdeelnemers samen, de koers van een aandeel wordt bepaald. De resultaten van een bedrijf en die van zijn concurrenten, naast een bijna oneindig aantal andere externe factoren, vormen samen de verwachtingen over het toekomstig rendement van een aandeel.

Onze beleggingsaanpak bouwt voort op deze collectieve kennis en stelt ons in staat om beleggingsportefeuilles samen te stellen waarbij de markt het 'zware werk' voor u doet.

[1] Bron: www.skysports.com/football/news/11712/10261535/premier-league-201516-how...