Oorlogen, aanslagen, geopolitieke spanningen en koersdalingen

Oorlogen, aanslagen, geopolitieke spanningen en koersdalingen

Oorlogen, aanslagen, geopolitieke spanningen en koersdalingen

Oorlogen, aanslagen, geopolitieke spanningen zijn van alle tijden. Naast de verschrikkelijke humane effecten worden beleggers er ook zenuwachtig van. Waarom? Omdat inschattingen van de toekomstige kasstromen onzeker worden. Dat heeft invloed op de koers van effecten, zoals aandelen bijvoorbeeld. Logisch dat ook de spanningen tussen Rusland en Oekraine dezelfde reacties losmaken bij beleggers. En dat gaat gepaard met hevige koersveranderingen. Dat op zichzelf maakt beleggers extra nerveus.

Een belegger die voor de lange termijn belegt, hoeft zich hierdoor niet af te laten leiden. Dat is niet altijd even makkelijk. Nieuwsberichten zijn vaak negatief, de beelden van verwoeste gebouwen en vluchtende gezinnen beïnvloeden de psyche van mensen. Dan worden er verbanden gelegd die niet altijd juist zijn en daardoor kan de emotie het overnemen van de ratio. En dat kan de belegger geld kosten. Er zijn vele studies naar gedaan. Handelen met emotie kost de belegger rendement.

In hoeverre zijn soortgelijke historische gebeurtenissen verlopen?

 Hieronder een opsomming van de Amerikaanse S&P 500 index tijdens diverse geopolitieke events:

vermogensbeheer IVV beleggen investeren

Wist u dat de eerste jaren van de tweede wereld oorlog er verlies werd geleden? Wist u ook dat er in 1943, 1944 en 1945 dubbelcijferige winsten werden geboekt? Zoals hierboven al gezegd, worden er verbanden gelegd die niet altijd juist zijn. De bovenstaande tabel geeft een overzicht van impactvolle gebeurtenissen, hoelang de dalingen waren en hoe lang het herstel duurde. Een lange termijn belegger doet er dus goed aan hier kennis van te nemen en zich niet laten verleiden met verlies zijn beleggingen te verkopen tijdens geopolitieke gebeurtenis.

 

Disclaimer: Het bovenstaande is geen beleggingsadvies. Beleggingen kunnen in waarde dalen en soms minder opbrengen dan verwacht. Verlies van inleg is mogelijk. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Bron:  LPL Financials (Research), S&P 500 Dow Jones Indices, CFRA, 01/06/20