De aandelenmarkt versus aandelen in de markt

De aandelenmarkt versus aandelen in de markt

De aandelenmarkt versus aandelen in de markt

Met de ineenstorting van First Republic Bank worden we er wreed aan herinnerd dat elk aandeel naar nul kan gaan, hoe groot een bedrijf ook is of hoe loyaal en rijk zijn klanten ook zijn. Het faillissement van wat velen beschouwden als een ijzersterke regionale bank zou een sterk bewijs moeten zijn voor het belang van diversificatie, wat ik beschouw als een van de voornaamste principes van beleggen.

Als je vermogen sterk geconcentreerd is in een individueel aandeel, maak dan van de gelegenheid gebruik om een belangrijke les te leren: Hoewel veel mensen denken dat ze meer weten dan andere beleggers, weet uiteindelijk de markt het meest.

Vele jaren voordat hij Nobelprijswinnaar werd, zei mijn vriend en mentor Merton Miller altijd: "Diversificatie is je best vriend." Diversificatie is het spreiden van beleggingen over verschillende beleggingscategorieën. Het is een beproefde strategie om risico's te beperken. Kinderen leren al vroeg in hun leven het gezegde "Wed niet teveel op één paard". Volwassen beleggers vergeten dit echter vaak.

Iedereen die financieel werd uitgekleed nadat de aandelen van First Republic Bank hun waarde verloren, had er teveel in belegd. 

Ik denk dat het veilig is om te stellen dat de totale waarde van de aandelenmarkt niet naar nul zal gaan. Maar hetzelfde kan niet gezegd worden over een individueel aandeel, hoe veelbelovend de toekomst van een bedrijf ook mag lijken. Waarom niet? Omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen.

De huidige prijs van een aandeel weerspiegelt de waarde van al zijn toekomstige inkomstenstromen, maar het is geen garantie. Sommige bedrijven kunnen failliet gaan. Kan iemand voorspellen welke dat gaan zijn? Gelukkig is dat niet nodig. Dankzij diversificatie kun je een positieve beleggingservaring hebben zonder te weten wat er met een individueel aandeel gaat gebeuren. Bij beleggen komt diversificatie het dichtst in de buurt van een gratis lunch.

Bijna alle horrorverhalen over beleggen beginnen met hetzelfde simpele feit: Iemand nam teveel risico. In het geval van First Republic nam het management te veel risico. Maar beleggers hoeven dit niet te doen. Iedereen die financieel werd uitgekleed toen FRB-aandelen hun waarde verloren, had er te veel in belegd. Iedereen die op de aandelenmarkt belegt, moet prioriteit geven aan diversificatie in zijn portefeuille. En het is nog nooit zo eenvoudig geweest om dit te doen, want met beleggingsfondsen en ETF's - waarvan velen je de mogelijkheden bieden om in breed scala aan aandelen te beleggen door slechts één fonds of ETF te kopen - kun je een hoge mate van diversificatie bereiken met hetzelfde aantal klikken als wanneer je een individueel aandeel koopt.

Naar mijn mening ben je niet aan het beleggen maar aan het gokken wanneer je jouw vermogen concentreert in afzonderlijke aandelen. En dat is prima zolang je het niet erg vindt om je inzet te verliezen. First Republic maakt sinds 2018 deel uit van de S&P 500-index. Welke invloed had de ontbinding van First Republic op de dag dat JP Morgan Chase aankondigde dat het de in moeilijkheden verkerende bank overnam, op de S&P 500?1 Bij het sluiten van de beurs daalde de index met 0,039%2.

Begrijp je nu waarom diversificatie je maatje is?

INDIEN U EEN NIET-PROFESSIONELE BELEGGER IN HET VERENIGD KONINKRIJK, IERLAND, DUITSLAND OF NEDERLAND BENT, IS DIT DOCUMENT AAN U VERSTREKT DOOR UW FINANCIEEL ADVISEUR, DIE U MEER UITLEG KAN GEVEN OVER DE INHOUD VAN DIT DOCUMENT.