Een filosofie gebaseerd op resultaten van tientallen jaren financieel onderzoek

Een filosofie gebaseerd op resultaten van tientallen jaren financieel onderzoek

Een filosofie gebaseerd op resultaten van tientallen jaren financieel onderzoek

Eugene Fama, professor aan de universiteit van Chicago en Nobelprijswinnaar in de Economie, is één van de meest invloedrijke wetenschappers op het gebied van financieel onderzoek. Samen met andere academici, wijdt hij zijn carrière aan het begrijpen van waar beleggingsrendement vandaan komt.

Hun doel is om te bepalen welke informatie, die verwerkt is in de prijs, het verschil in rendement verklaart. Eugene Fama en Ken French, een collega waar hij al jarenlang mee samenwerkt, zijn beiden gerenommeerd voor het bewijs dat aandelen op de lange termijn een hoger rendement bieden dan obligaties. En dat aandelenrendementen in hoge mate afhankelijk zijn van de omvang van het betreffende bedrijf, de relatieve prijs, de winstgevendheid en hoeveel het herbelegd.

“Sinds mijn studententijd, heb ik inmiddels 55 jaar onderzoek gedaan naar dit onderwerp”, vertelt Fama over zijn levenswerk. “Gedurende deze periode hebben wij vijf verschillende factoren ontdekt die redelijk robuust zijn. Dit levert één factor in 10 jaar op.”

Wij bouwen onze beleggingsfilosofie en beleggingsaanpak op het werk van Fama, French en andere academici. De snelheid waarop deze nieuwe ontdekkingen worden gedaan, geeft u een idee hoe zorgvuldig deze onderzoeken worden uitgevoerd en over de kwaliteit van de resultaten.

Waarom is dit nu zo belangrijk?

Na een daling van 10%, van het begin dit jaar tot half februari, hebben de meeste financiële markten zich eind maart[1] weer hersteld. In het nieuws waren veel storende geluiden over dalende markten en maar zeer weinig nieuws over het indrukwekkende herstel. Deze onevenredige verslaggeving in de media kunnen beleggers, die geen gedisciplineerde aanpak hebben, onzeker maken.

Onze discipline is een direct gevolg van onze solide beleggingsfilosofie, die gebaseerd is op empirisch bewijs. Het verleden heeft aangetoond dat financiële markten geduldige lange termijn beleggers consequent belonen. Marktbewegingen op de korte termijn bieden geen verklaring over trends op de lange termijn. Wij begrijpen waar rendement vandaan komt en deze kennis biedt rust in turbulente tijden, zoals wij tot nu toe in het jaar 2016 hebben gezien.


[1] Bron: MSCI gegevens © MSCI 2016, alle rechten voorbehouden.